Vyhľadávanie

Kontakt

KST Tríbeč Kovarce

Kovarce č. 461, 956 15
IČO: 42 203 121

0904 563 632
0905 363 549

ksttribec@gmail.com

Končitá - Hrádok

20.01.2013 00:00

Končitá - Hrádok

 20.01.2013

V túto krásnu nedeľu sme sa vybrali v čase obeda na krátky výlet na Hrádok, ktorý je situovaný na úpätí pohoria Vtáčnik (1346m), najvyššieho vrchu hornej Nitry, v prekrásnej Gepnárovej doline. Hrádok je považovaný za jeden z najvyšších komplexov cvičných skál v strednej Európe. Skalolezci sa práve tu na tzv. slnečných skalách v Bystričianskej doline cvičia a pripravujú na lezenie vo Vysokých Tatrách a v Alpách. Hrádok navštevujú nielen slovenskí a českí skalolezci, ale je obľúbený i u ďalších našich okolitých susedov.

Celkom sa nás zišlo 9, s dvomi našimi najmladšími turistkami Luckou a Tamarkou. Nasadli sme do áut a za hodinku už prichádzame na miesto.  Autá sme nechali na parkovisku Chaty pod Končitou a po krátkej príprave sme vyrazili do snehom zakrytého chodníčka. Keďže je január, veľa turistov sa tu nepotuluje, chodníky nie sú prešliapané, takže hneď po odbočení z cesty si vyšľapávame stopu sami, no snehu je tu maximálne 15 cm.

V prvej časti začíname stúpať do mierneho kopčeka, nie však po turisticky značenom chodníku, ale po chodníčku so skalolezeckým značením na prístup ku skalám na lezenie. Na týchto skalách nie sme prvý krát, avšak prvý krát v zimných podmienkach. Najprv sa zastavujeme až v mieste, kde v letných mesiacoch stanujú lezci. Je tu ohnisko s mapkou ciest a ich obťiažnosťou. Pod skalami si dopĺňame energiu malým občerstvením a hľadáme vhodné lezecké cesty pre nás na letné lezenie. Po občerstvení sa poberáme ďalej hľadať nami vybrané lezecké cesty, aby sme si ich obzreli z blízka a zospodu. Tu nás čaká prekvapenie. Zisťujeme, že sú tu nové cesty, ktoré na mapke nie sú zakreslené a vyzerajú zaujímavo.

Po prezretí sme sa pobrali ďalej. V poslednej časti skál prichádzame k úseku, kde budeme vystupovať hore po rebríkoch. Rebríky nám ani deťom nerobia žiadne problémy a pomaly stúpame. Posledný úsek hore je bez rebríkov a trochu sa šmýkame, no chytáme sa všetkého naokolo a za chvíľu sa už kocháme výhľadom na protiľahlé skaly z hornej časti Hrádku. Tu sa znovu občerstvujeme, obliekame bundy, lebo tu o poznanie viac fúka a pokračujeme smerom na skalu Končitá (573m). Cestou na Končitú navštevujeme okolité skalné objekty, o ktoré tu veru núdza nie je, a prezeráme si ich z každej strany. Ešte chvíľku kráčame, dievčatá aj pobehujú, a prichádzame na Končitú. Tu všetkým ukazujeme ďalšie lezecké cesty, ktoré je možné liezť za pekného počasia. Poškuľujeme po nich a na niektoré z nich si znovu robíme zálusk.

No nateraz sa lúčime so skalami. Posledný úsek prudko klesáme k nášmu východiskovému bodu a tým je Chata pod Končitou. Tu sa znovu rozdeľujeme do áut a odchádzame domov.

Marek Vrbičan