Vyhľadávanie

Kontakt

KST Tríbeč Kovarce

Kovarce č. 461, 956 15
IČO: 42 203 121

0904 563 632
0905 363 549

ksttribec@gmail.com

Malá Fatra - Prespanie v stanoch Kľak (1351,6) 28 - 29.01. 2012

28.01.2012 00:00

Malá Fatra

Prespanie v stanoch Kľak (1351,6)

28. - 29.01. 2012

Táto akcia nie je pre nás prvou tohto typu. Môžeme už hovoriť o tradícií, ktorou sa stalo prespanie v zimných podmienkach a v stane. Berieme to ako tréning pohybovania sa v snehu, v ľade a tiež aj ako  ako táborenie v netradičných podmienkach.

Z Kovariec vyrážame o 13.00 hod. v zložení Marek, Peťo, Roman a ja. Cestou v Bánovciach berieme Rada a pokračujeme smerom na Fačkovské sedlo (802m.). O 15.30 hod prichádzame do cieľa cesty autom a stretávame sa s posledným členom-Gabom. Začíname sa baliť na výstup spojený s prespaním. O 16.00 hod. už šliapeme po žltej značke. Prvú časť výstupu sa dostávame do svojho tempa, pričom každý rozmýšľa, či mu niečo nechýba alebo nemá niečo navyše. Niečo navyše je síce vždy fajn, ale tiež je potrebné väčšie vynaloženie síl na takýto výstup Tu je každý gram príťažou, lebo krok za krokom je tá váha nepríjemnejšia a nepríjemnejšia. V našej partii sú aj maximalisti a aj minimalisti,čo sa týka balenia a je to aj vidno na podanom výkone pri samotnom výstupe. Cestou hore sa stretávame s turistami, ktorí už majú Kľak za sebou a pri pohľade  na nás, niektorí reagujú s obdivom a prianím príjemnej noci a niektorí len krútia hlavami... Nás to však neodrádza, lebo s takýmto postojom sa stretávame aj doma, kde sa nás zakaždým pýtajú, čo nás vedie k tomuto prespaniu v zime a v stane???? V čase 17.00 sa všetci čakáme na prvom slnečnom mieste. Je ním Revaňské Sedlo (1186m), kde sa fotíme a dopĺňame energiu rýchlym občerstvením a doplnením tekutín. Pokračujeme ďalej, ale už to nie je také namáhavé,  lebo máme za sebou 400 výškových metrov a čaká nás už len 150 výškových metrov. Na rázcestí Pod Skalou, kde sa nachádzajú zvyšky základov bývalej horskej chaty, schádzame z chodníka na vrchol, a pokračujeme po zelenej, ktorá vedie ku Kľackému vodopádu. My však  len hľadáme vhodnejšie miesto na rozloženie stanov. Toto miesto nachádzame asi 400 metrov od križovatky. Nasleduje rozloženie stanov. Vzhľadom na to, že sneh bol sypký a prevaľoval sa, bolo potrebné spraviť asi metrový výkop „pľacu“ stanov. Máme so sebou dva zimné stany 2-miestny a 4-miestny. Roman sa však rozhodol vykopať záhrab kde chce prečkať noc a my mu v tom pomáhame. No po chvíli ho opúšťame a odchádzame na večerný výstup na Kľak úplne naľahko. O 21.00 už stojíme na 1351,6 metrov vysokom vrchole a sme tu v tento deň zaručene poslední. Z vrchu sledujeme osvetlené Fačkovské sedlo a tmu všade okolo. Pofotíme sa a odchádzame naspäť. Po príchode znovu pomáhame s kopaním záhrabu. Po dokončení tohto diela a pri teplote -7 oC odchádzame spať do stanov.

Druhý deň ráno sa budíme o 8.00 a začíname s varením, balením a konštatovaním ozaj chladnej noci. V noci teplota klesla na  -10oC ale to sme už boli zabalení v spacákoch a väčšina si podriemkavala. O 11.00 odchádzame zbalený na výstup na Kľak, tento krát však  ideme všetci a so všetkým. Presne na obed stojíme na vrchole a znovu môžem skonštatovať, že sme tu v tento deň prví. Až cestou dole stretávame prvých turistov, ktorí sa vybrali na Kľak z Fačkovského sedla v tento deň ráno. Znovu fotíme krásne zasnežené scenérie a vyberáme sa na poslednú časť nášho výletu a tým je návrat do civilizácie- k autám. Cesta dole je ľahšia a rýchlejšia. Pri autách sa lúčime a odchádzame smer - Kovarce.

Výlet to bol chladný, ale poučný. Zase sme sa dozvedeli, čo ešte musíme doladiť, aby sa nám v takýchto podmienkach prebývalo ľahšie a jednoduchšie.

Prejdenávzdialenosť:10km
Prekonané prevýšenie: 610m stúpanie, 610m klesanie  

Marek Vrbičan